Nacrt predstavitvenih strani 

Kontaktni podatki

Predvidevam, da ste na to stran prisli zato, ker v slovenskemu delu moje predstavitve namesto sumnikov vidite cudne znake. Problemcek je resljiv brez vecjih tezav. Edino, kar potrebujemo, je nekaj splosnih smernic ter nekaj srece. Za zelo splosne smernice za uporabnike sistema Windows bom v nadaljevanju poskrbela jaz, kar se srece tice je pa tako znano, da je naklonjena tistim, ki so se pripravljeni spoprijeti z izzivi.

V izogib tezavam s prikazom sumnikov je ta zapis spisan brez sumnikov. Glede na dejstvo, da pri svojem delu uporabljam operacijski sistem Windows, se bom omejila le na problematiko prikaza sumnikov v najbolj pogosto uporabljanih brkljalnikih na operacijskem sistemu Windows. Poudarjam pa, da smernice v tem zapisu temeljijo zgolj na mojih izkusnjah in zaradi tega ne dajem nobenih jamstev glede pravilnosti mojih nasvetov v zvezi s sumniki. Saj veste, kako gre - ce hocete strokovno mnenje v zvezi z racunalniki, se obrnite na strokovnjaka za racunalnike, ne na prevajalca oz. tolmaca.

Slovenski del moje predstavitve je bil preizkusen na nekaj inacicah brkljalnikov Netscape in Internet Explorer. Sumniki so bili vedno vidni v vsaj eni od dveh inacic besedil s sumniki, ki so na voljo v moji predstavitvi.

Za neustrezen prikaz sumnikov na Vasem racunalniku sta lahko dva vzroka:
   1) nastavitve Windows operacijskega sistema;
   2) nastavitve brkljalnika.

Najprej morate poskrbeti, da imate na svojem sistemu namesceno vsaj eno srednjeevropsko pisavo. Te pisave imajo obicajno na koncu svojega imena kratico CE (t.j. Central European), ceprav to ni nujno. Primer ustrezne pisave bi bila npr. pisava Times New Roman CE. Namescene pisave lahko preverite v nadzorni plosci (Control Panel).   

Srednjeevropske inacice operacijskega sistema Windows imajo pisave, potrebne za prikaz sumnikov, namescene ze takoj ob namestitvi Windows na racunalnik. Zahodnjaske inacice sistema Windows so obicajno brez srednjeevropskih pisav, je pa mozno te pisave namestiti kasneje.

Uporabniki zahodnjaskih Windows 3.xx, Windows 9x, Windows NT, Windows Me, Windows 2000 in Windows XP lahko namescene pisave preverijo preko kontrolne plosce (Control Panel). Poleg tega bo potrebno preveriti tudi, ce je namescena vecjezicna podpora (v Windows 9x in Windows Me Start - Settings ... - Control Panel - Add/Remove Programs - jezicek: Windows Setup - v oknu Components poiscite Multilanguage Support), ki je potrebna za dostop do srednjeevropskih pisav.

Potem, ko so pisave namescene, je potrebno preveriti, kaksne so nastavitve za pisave v brkljalniku. Na splosno se nastavitve skrivajo pod geslom Options ..., ceprav je tocno ime odvisno od posameznega brkljalnika. Poiscite nastavitve za pisave (Fonts ...) ter preverite nastavitvi za nabor znakov (Character Set) ter za pisavo, ki jo bo brkljalnik uporabljal za prikaz besedila. Za pravilen prikaz sumnikov morata biti izbrana tako srednjeevropski nabor znakov (npr. ISO 8859 ali MS 1250) kot tudi srednjeevropska pisava.

In potem (vsaj upam tako) so lahko na zaslonu srecno opazovali sumnike ...

Kljub temu, da je ta zapis zelo splosen, upam, da bo komu prisel prav. Vec v zvezi s sumniki ter o dodatnih virih na to temo pa lahko preberete na strezniku Instituta Jozef Stefan.Nazaj na zacetek predstavitve  Poslji e-mail